Meteen naar de inhoud

Wat te doen wanneer uw hypotheek (bijna) is afbetaald: Belasting, Opties en Meer”

Hypotheek afbetaald

Hebt u er lang naar uitgekeken? Het moment waarop uw hypotheek (bijna) is afbetaald, is een mijlpaal. In de meeste gevallen duurt het zo’n 30 jaar om een hypotheek volledig af te lossen. Maar wat gebeurt er eigenlijk wanneer u binnenkort hypotheekvrij bent? Moet u actie ondernemen? Wat zijn de fiscale consequenties? En zijn er mogelijkheden om toch nog een bedrag aan hypotheek op te nemen? Hier is alles wat je moet weten.

Wat betekent het als uw hypotheek is afbetaald?

Als uw hypotheek is afbetaald, betekent dit dat u geen schuld meer hebt op uw woning. De woning is volledig uw eigendom. Dit resulteert in overwaarde, wat betekent dat de volledige waarde van uw huis nu van u is. Bovendien hoeft u geen maandelijkse lasten meer te betalen voor uw hypotheek, tenzij u in de tussentijd een tweede hypotheek hebt genomen.

Wat gebeurt er wanneer uw huis hypotheekvrij is?

Zodra uw hypotheek is afbetaald, krijgt u de keuze om uw hypotheek te royeren, wat inhoudt dat uw de hypotheek uit het Kadaster laat halen. Dit dient als bewijs dat er geen hypotheek meer rust op de woning, wat handig is als u het huis ooit verkoopt. Het royeren van de hypotheek is niet verplicht, maar kan handig zijn als u in de toekomst opnieuw een bedrag aan hypotheek wilt opnemen zonder opnieuw notariskosten te betalen.

Fiscale aspecten als uw hypotheek is afbetaald

U betaalt geen vermogensbelasting over uw woning zolang u er zelf in woont, zelfs als u geen hypotheek meer hebt. Dit komt omdat uw huis valt onder box 1 en vermogensbelasting wordt berekend over uw inkomen in box 3. Echter, u betaalt wel eigenwoningforfait, ongeacht of uw hypotheek is afbetaald. Dit bedrag hangt af van de WOZ-waarde van uw huis en heeft geen verband met het openstaande hypotheekbedrag. Het belangrijkste fiscale aspect om rekening mee te houden is dat u geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek zodra uw hypotheek is afbetaald.

Mogelijkheid tot het opnemen van een hypotheek op een afbetaald huis

Het is mogelijk om een hypotheek op te nemen op je afbetaalde huis, vooral omdat u nu overwaarde hebt. Deze overwaarde kunt u gebruiken voor specifieke doeleinden zoals, verduurzaming, verbouwingen, een tweede woning, of zelfs als pensioenaanvulling. De bank kijkt naar de huidige waarde van uw woning en uw inkomen om te bepalen hoeveel u kunt lenen. Maar ook zonder een goed pensioen zijn er mogelijkheden.

Senior Hypotheek

Met een senior hypotheek neemt u bedrag op of laat u de bank maandelijks een aanvulling op uw pensioen uitkeren. Over de schuld bent u rente verschuldigd, maar deze rente wordt opgeteld bij uw schuld. Zo heeft u extra financiele armslag zonder extra uitgaven.

Is vervroegd aflossen voordelig?

Vervroegd aflossen kan voordelig zijn, omdat u hierdoor minder rente betaalt over de lening. Echter, u verliest hierdoor ook het recht op hypotheekrenteaftrek. Het is belangrijk om te blijven letten op de jaarlijkse grens voor boetevrij aflossen om geen boete te riskeren. Aflossen is alleen verstandig als u dit financieel kunt missen en altijd een financiële buffer moet behouden.

Conclusie

Als je hypotheek (bijna) is afbetaald, heb je verschillende keuzes te maken. U kunt ervoor kiezen om je hypotheek uit het Kadaster te laten schrijven of om opnieuw een deel hypotheek op te nemen. Belastingtechnisch hoef je je geen grote zorgen te maken, maar houd er rekening mee dat je geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek. Over het algemeen is het een moment om te vieren en een welverdiende mijlpaal in je financiële reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *