Meteen naar de inhoud

Wat is eigenlijk het verschil tussen testament en levenstestament? Het is belangrijk om te weten wat het verschil is tussen beide documenten, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken voor het juiste juridische document om uw wensen vast te leggen. We leggen de verschillen uit en helpen u om een keuze te maken die past bij uw situatie.

Testament: voor na uw overlijden

Een testament is een juridisch document dat in werking treedt na uw overlijden. Hierin legt u vast wat er met uw nalatenschap moet gebeuren en wie uw erfgenamen zijn. U kunt ook bepalen wie de voogdij krijgt over uw minderjarige kinderen en welke legaten u aan bepaalde personen wilt nalaten. Een testament wordt opgesteld door een notaris en wordt ingeschreven in het Centraal Testamentenregister.

Levenstestament: voor als u zelf niet meer kunt beslissen

De voornaamste verschillen tussen een testament en levenstestament zijn dus het moment van inwerkingtreding en de inhoud. Een testament treedt in werking na uw overlijden en gaat over de verdeling van uw nalatenschap, terwijl een levenstestament in werking treedt wanneer u zelf niet meer kunt beslissen en gaat over het beheer van uw zaken tijdens uw leven.

Overwegingen bij uw keuze

Bij het kiezen tussen een testament en een levenstestament is het belangrijk om uw persoonlijke situatie en wensen in overweging te nemen. Wilt u zekerheid over de verdeling van uw nalatenschap na uw overlijden, dan is een testament de juiste keuze. Wilt u daarentegen zekerheid over de beslissing en die namens u genomen moeten worden als u zelf niet meer in staat bent om dit te doen? Dan kiest u voor een levenstestament. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om zowel een testament als een levenstestament op te stellen, zodat u zowel tijdens uw leven als na uw overlijden uw zaken goed geregeld heeft.

Senior Advies: ondersteuning bij uw keuze

Het verschil tussen een testament en een levenstestament is essentieel om te begrijpen voordat u een keuze maakt. Een testament regelt uw nalatenschap na uw overlijden, terwijl een levenstestament beslissingen en beheer tijdens uw leven vastlegt. Overweeg uw persoonlijke situatie en wensen bij het maken van uw keuze en schakel de hulp in van Senior Advies voor professioneel advies en begeleiding. We helpen u om uw wensen en voorkeuren in kaart te brengen en geven u inzicht in de verschillende mogelijkheden. 

U kunt zich ook aanmelden voor een gratis lezing, waarbij u vrijblijvend informatie ontvangt over beide onderwerpen. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij Senior Advies altijd gratis, maak daarom alvast een afspraak.