Meteen naar de inhoud

Schenken op papier

Schenken op papier


Vaak schenken ouders jaarlijks op papier aan hun kinderen om erfbelasting te vermijden. Deze schenkingen zijn meestal gelijk aan het bedrag dat vrijgesteld is van schenkbelasting voor dat kalenderjaar. Notariële aktes worden opgesteld om eventuele geschillen met de Belastinginspecteur te voorkomen.

Uitspraak rechtbank

Recent heeft de Rechtbank Zeeland-West-Brabant een opvallende uitspraak gedaan. Ouders wilden een deel van hun vermogen op papier aan hun vijf kinderen schenken. Om dit vast te leggen, bezochten zij een notaris. In elke akte schonken de ouders een deel van hun vermogen aan de kinderen.

Meerdere aktes

In de eerste akte was er geen voorbehoud. In de tweede akte was de voorwaarde dat de papieren schenking alleen geldig zou zijn als de ouders nog een jaar leefden. In de derde akte stond dat de ouders nog twee jaar na ondertekening moesten leven. Dit patroon werd gevolgd in de volgende aktes.

Visie Belastingdienst

De Belastinginspecteur betoogde dat het om één schenking ging en wilde daarom schenkbelasting heffen over het totaalbedrag van de papieren schenkingen. De rechters oordeelden echter dat er duidelijk sprake was van vijf afzonderlijke schenkingen. Daarom hoeft er geen belasting te worden betaald. Het is te hopen dat deze uitspraak wordt bekrachtigd door het Gerechtshof in Den Bosch en/of de Hoge Raad. Als dit het geval is, kan het beoogde fiscale voordeel in één keer voor meerdere jaren worden behaald, terwijl de kosten van slechts één bezoek aan de notaris lager zijn dan vijf jaarlijkse afspraken. Meer informatie over schenken op papier? Boek een gratis belafspraak in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *