Ga naar de inhoud

Schenkbelasting

Schenkbelasting

Schenk eens wat vaker!

In 2024 zijn er wat wijzigingen ten aanzien schenkbelasting doorgevoerd. Als u van plan bent om een schenking te doen of te ontvangen, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de huidige regels en tarieven voor 2024. Ook is het van belang of en wanneer u schenkbelasting moet betalen. Hieronder vindt u de belangrijkste punten die u in overweging moet nemen.

In 2024 zijn de tarieven voor de schenkbelasting ongewijzigd gebleven ten opzichte van het vorige jaar. Dit betekent dat de schenkbelasting nog steeds wordt geheven over het bedrag dat u schenkt boven de vrijgestelde bedragen. De vrijstellingen voor 2024 zijn als volgt:

Schenkbelasting vrijstellingen

  1. Vrijstelling voor kinderen: U kunt uw kinderen tot € 6.633 belastingvrij schenken. Deze vrijstelling geldt per kind en kan jaarlijks worden benut.
  2. Vrijstelling voor eenmalige grote schenking aan kinderen: Voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar kunt u eenmalig een grotere belastingvrije schenking doen. Voor 2024 is dit bedrag € 38.813. Indien het bedrag bedoeld is voor een dure studie, kan de vrijstelling oplopen tot € 66.268.
  3. Vrijstelling voor overige ontvangers: Voor kleinkinderen en andere personen geldt een algemene vrijstelling van € 2.658.

Schenkbelasting betalen

Wanneer het geschonken bedrag boven de vrijstelling uitkomt, gelden er verschillende belastingtarieven, afhankelijk van de relatie tussen schenker en ontvanger. Voor schenkingen aan kinderen zijn de tarieven 10% tot 20%. Voor kleinkinderen en overige verkrijgers lopen de tarieven van 18% tot 40%.

Schenkbelastingplan

Het is belangrijk om te weten dat schenkingen kunnen bijdragen aan het verminderen van toekomstige erfbelasting. U kunt de uiteindelijke erfbelasting verlagen door nu te schenken. Raadpleeg echter altijd een erfrechtspecialist om ervoor te zorgen dat u optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden en voldoet aan alle wettelijke eisen.

Schenk eens wat vaker!

We hopen dat deze informatie u helpt bij het plannen van uw schenkingen in 2024. Schenken is zoveel leuker dan erven. U kunt genieten van de lach op het gezicht van de mensen om u heen. En fiscaal is het net zo (on) voordelig als erven.

Voor meer details en persoonlijk advies raden we u aan contact op te nemen met een financieel expert.

Voor actuele cijfers: Kijk op de site van de Belastingdienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *