Meteen naar de inhoud

Overwaarde van de woning en erfenis

Overwaarde en erfenis

Helaas zijn er op dit moment weinig verjaardagsfeestjes in verband met de Coronamaatregelen, maar het onderwerp ‘overwaarde op de woning‘ zou zeker het favoriete onderwerp zijn. Wat rekenen we ons rijk met de waardestijging van de bankstenen. Uiteraard heeft u deze waardestijging niet in de portemonnaie, tenzij u gebruik maakt van het verzilveren van de overwaarde middels een seniorhypotheek. Maar wat voor invloed heeft die overwaarde van de woning op de erfenis als u geen gebruik maakt van het verzilveren van uw overwaarde?

“Elke voordeel heb zijn nadeel” – Johan Cruyff

Uitaard zit aan dit voordeel van de grote waardestijging ook een nadeel. Dat nadeel wordt zichtbaar zodra één van de huiseigenaren overlijdt. Ook als de partner in het huis blijft wonen. Dan komt namelijk de belastingaanslag. Er zijn geen manieren om dit te voorkomen. Wel zijn er mogelijkheden om niet meer belasting te betalen dan echt nodig.

Geen testament bij overwaarde woning en erfenis

Stel, vader en moeder hebben twee kinderen en een huis met € 450.000,- overwaarde. Dit is hun hele vermogen en derhalve ook de nalatenschap bij overlijden van de vader én moeder. Als vader overlijdt en er is geen testament, dan erven moeder en beide kinderen ieder een gelijk deel van de helft van dit vermogen: € 75.000 dus. De andere helft is namelijk van moeder.

Het vermogen is simpel gezegd de WOZ-waarde, min de hypotheekschuld, plus eventueel spaargeld of ander bezit.

Vrijstelling bij erfenis en overwaarde

Erfgenamen hebben allemaal een vrijstelling van de belastingdienst. Een bedrag waarover zij geen belasting hoeven te betalen. Echtgenoten zoals moeder in dit verhaal, die gewoon in het huis blijft wonen, heeft als langstlevende een vrijstelling van maximaal € 671.910. Zij betaalt dus geen belasting. (€ 75.000 is namelijk lager dan de vrijstelling). De kinderen hebben een veel lagere vrijstelling van € 21.282. Zij betalen in dit voorbeeld 10% erfbelasting over de fiscale waarde van hun erfdeel, in dit voorbeeld maximaal € 5.372 per persoon. 

Belasting bij erfenis en overwaarde

De belastingaanslag valt bij de langstlevende, in dit voorbeeld dus moeder, op de mat: € 10.743. Kassa!!!

“Als kind erf je het recht op uitbetaling in de toekomst”. 

Op het moment dat de eerste ouder overlijdt, hebben de kinderen recht op een (kinds)deel. Is de wettelijke langstlevenderegeling van toepassing. Ook al hebben de ouders een langstlevendetestament, dan krijgen de kinderen niets uitbetaald. Toch is er al erfbelasting verschuldigd over een kindsdeel als de fiscale waarde boven de belastingvrije drempel van € 21.282 uitkomt. Dat recht heeft waarde, waarvoor de fiscus dus bij je aanklopt, Dat is in het erfrecht of (meestal) in het testament vastgelegd. 

Maar heeft u dit geld op uw spaarrekening staan nadat u de uitvaartkosten heeft betaald? Dat is de vraag?

Overwaarde en erfenis goed regelen?

Met een testament kunt u ervoor zorgen dat de langstlevende minder erfbelasting betaalt. Ook kunt u ervoor zorgen dat de wet niet bepaalt naar wie uw erfenis gaat. In sommige gevallen biedt het schenken op papier voordelen.

Overwaarde en erfenis een alternatief

Naast het feit dat wij van mening zijn dat alle Senioren in Nederland een testament en (levens) testament moeten laten maken, kunt u ook een alternatief gebruiken om uw overwaarde en dus uw erfenis te verlagen. Dit alternatief is uw overwaarde verzilveren en dit te besteden. Daarover leest u meer in dit artikel.

Overwaarde en erfenis regelen in een testament

Wilt u de zaken goed voor uzelf en uw nabestaande regelen, klop dan eens aan bij een notariskantoor of bij verschillende erfrechtspecialist. Een oriënterend vrijblijvend gesprek is vaak snel geregeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *