Meteen naar de inhoud

Is sparen wel verstandig?

sparen of beleggen

Door de Coranacris geven we minder uitgeven aan leuke dingen, zoals vakanties, weekendjes weg en uiteten. Inmiddels is ons spaargeld opgelopen tot ruim €487 miljard. Dit geld blijft onaangeroerd staan, maar wat gebeurt er in werkelijkheid met ons spaargeld? Is sparen nog wel verstandig?

Sparen met negatieve rente

De vergoeding op de spaarrekening ( rente ) is in 2020 tot een historisch dieptepunt gedaald. Op sommige spaarrekeningen betalen we zelf een negatieve rente. Toch spaarden Nederlanders de afgelopen jaren hoe dan ook al stug door. Hoewel banken hun klanten proberen te verleiden om meer te gaan beleggen, laten de meeste consumenten hun geld toch liever voor een veel lager rendement op de bank staan. Door de lage rente, moet anderzijds ook meer opzij gezet worden om uiteindelijk hetzelfde eindresultaat te behalen.

Sparen met risico

Dat sparen een risico met zich meebrengt weten de meeste mensen niet. van € 100.000 spaargeld verdampt in vijf jaar € 8.200,- door inflatie. Daarnaast moet nog een kleine € 300,- per jaar aan belasting worden betaald.

Alternatief

Het alternatief voor sparen is goed gespreid beleggen. Veel mensen haken al af bij het woord beleggen. Toch zijn er volop mogelijkheden. Zo biedt Pro Finance Senior-Beleggen aan, dan nu ook opengesteld is voor andere doelgroepen van € 100.000,-. Bij Senior Beleggen wordt een portefeuille aangekocht in obligaties van gerenomeerde bedrijven, waardoor het risico veel lager ligt dan bij beleggen in aandelen. Aan de anderere kant is het rendement op deze beleggingen zelden hoger dan 5%..

Is sparen dan helemaal nooit verstandig?

Sparen is altijd verstandig tot € 10.000, om een buffer te hebben voor onvoorziene uitgaven. Dit geeft ook een prettig gevoel dat als er iets is, je altijd direct bij je geld kan. Maar voor rendement op lange termijn zult u naar andere dingen moeten kijken. Zelfs toen de de spaarrente 12% was, hadden we beter kunnen beleggen.

Je ziet het pas als je het doorhebt – Johan Cruyff

Onafhankelijke laten beleggen

Hoewel banken u proberen te verleiden om te beleggen rijst de vraag of dit de beste optie is. U zult vrijwel altijd in de huisfondsen terechtkomen. Het is een beetje het verhaal van ‘Wij van WC Eend adviseren WC Eend’. Sommige fondsen zullen een goed rendement laten zien, maar anderen weer niet. Wij adviseren alijd te kiezen voor een onafhankelijke vermogensbeheerder. Deze kan op basis van objectieve analyse kiezen voor de beste ‘stukken’.

Beleggen in plaats van sparen een keer proberen

Als u niet het vermogen heeft van € 100.000,- kunt u wellicht met een paar mensen een portefeuille kopen om het eens te ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *