Meteen naar de inhoud

Een hypotheekadviseur inschakelen?

Bij het afsluiten van een hypotheek kunt u wel wat hulp gebruiken, het is immers een heel belangrijke beslissing. Maar waarom een hypotheekadviseur inschakelen? Waar moet u op letten bij het uitzoeken van een hypotheekadviseur? En wat kost een hypotheekadviseur gemiddeld? En wat zijn de voordelen? Het antwoord op deze (en meer) vragen, vindt u in dit artikel.

Taken hypotheekadviseur

In het kort is een hypotheekadviseur een bemiddelaar tussen de verstrekker van de hypotheek en u. Daarnaast adviseert een hypotheekadviseur u met betrekking tot uw financiële situatie. Een hypotheekadviseur zoekt voor u de hypotheek die financieel het meest aantrekkelijk is uit.

Op internet zijn veel hypotheekadviseurs te vinden. Via verschillende websites kunt u hypotheekadviseurs in de buurt zoeken en deze met elkaar vergelijken.

Verschillende soorten hypotheekadviseurs

Grofweg zijn er vier verschillende soorten hypotheekadviseurs. Het is verstandig om eerst uit te zoeken tot welk soort degene die u op het oog heeft, behoort.

  • Alleen advies: deze adviseur sluit geen producten af, maar geeft alleen onafhankelijk advies.
  • In dienst van een aanbieder: de hypotheekadviseur sluit alleen hypotheken af bij deze aanbieder (bijvoorbeeld een bank).
  • Een aantal aanbieders: deze hypotheekadviseur geeft advies en kiest vervolgens een hypotheek uit een beperkt aanbod, waarvoor hijzelf de hypotheek kan afsluiten.
  • Vrijwel alle aanbieders: een onafhankelijke hypotheekadviseur kan bij vrijwel alle hypotheekaanbieders een hypotheek afsluiten.

Tips:

  • Op de website van de adviseur vindt u het dienstverleningsdocument (dvd). Hierin staat beschreven wat deze hypotheekadviseur doet, hoeveel hij kost en uit welke hypotheekaanbieders deze adviseur kan kiezen. Lees dit document door voordat u de keuze maakt om met deze hypotheekadviseur in zee te gaan.
  • Vaak is een adviseur van een keten duurder dan hypotheekadvies van de bank zelf. Let hierbij wel op dat het hypotheektarief belangrijker is dan de kosten voor het advies. Deze kosten verdient u vaak al terug bij een lagere rente.

Kosten

Gemiddeld kost hypotheekadvies voor doorstromers € 2.500,-. Starters zijn een paar honderd euro minder kwijt en ondernemers betalen juist meer. 

Kennismakingsgesprek

Hypotheekadviseurs bieden vaak een gratis kennismakingsgesprek aan. Maak hier gebruik van! Het is belangrijk dat u een klik heeft met de adviseur en er vertrouwen in hebt dat de adviseur een goede hypotheek voor u uitzoekt. Vooraf kunt u de volgende dingen alvast uitzoeken, zodat u optimaal voorbereid bent op dit gesprek:

  • Welke banken bieden de beste voorwaarden én de laagste hypotheekrente?
  • Zijn de kosten voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering inbegrepen bij het advies?
  • Zorg voor een overzicht van uw financiële situatie.

Erkend 

Een extra garantie dat u goed en onafhankelijk advies krijgt, is te kiezen voor een hypotheekadviseur die erkend is. Deze mannen en vrouwen dienen zich ieder jaar bij te scholen, zodat ze op de hoogte zijn van alle actuele financiële en fiscale regels. Dit geeft u een extra zekerheid, dat u met de juiste man of vrouw praat, die opkomt voor uw belangen bij de bank.

Prijslijst

In een markt die niet altijd even transparant is, kunt u zoeken naar een hypotheekadviseur die een prijslijst op haar site heeft staan. Zo weet u van tevoren waar u aan toe bent en voorkomt u verrassingen achteraf.

Kifid

Het Klachteninstituut voor Financiële Dienstverlening is er voor u op het moment dat u een klacht heeft over een hypotheekadviseur. Het is de bedoeling dat deze klacht eerst met de adviseur zelf besproken wordt. Komt u er samen niet uit, dan kunt u contact opnemen met het Kifid. Het Kifid zorgt voor bemiddeling en mocht dit niet mogelijk zijn, dan wordt er een uitspraak gedaan door de Geschillencommissie van het Kifid.

Let op: deze uitspraak wordt niet door alle adviseurs als bindend geaccepteerd. De adviseur kan de uitspraak (die bijvoorbeeld in uw voordeel is) naast zich neerleggen. In dat geval zult u alsnog naar de rechter moeten. Van tevoren kunt u informeren of de adviseur de uitspraken van het Kifid accepteert. 

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen geeft een hypotheekadviseur advies over uw financiële situatie en helpt hij bij het uitzoeken van de meest voordelige hypotheek. Bekijk van tevoren het dvd en onderzoek welk soort adviseur u op het oog heeft. Neem bovenstaande tips mee en bereid u goed voor op het eerste (gratis) adviesgesprek. Zo kunt u het meest uit dit gesprek halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *