Meteen naar de inhoud

Kan ik een codicil opstellen zonder notaris? Het is inderdaad mogelijk om zelf een soort beperkt testament op te stellen. Een codicil is een ander woord voor zo’n zelfgemaakt testament. Maar hoe maak je zo’n rechtsgeldig document? Als onafhankelijk financieel adviseur in Amsterdam vertellen wij u dit graag.

Wat kun je regelen in een codicil?

Een codicil beperkt zicht tot een aantal zaken. Zo geldt een aantal strikte wettelijke vereisten voor zo’n codicil. Het is daarom verstandig om een erfrechtspecialist of de notaris uw codicil wel te laten controleren. Dit kan teleurstellingen voorkomen.

Wettelijke eisen aan een codicil opstellen

Drie eisen aan het codicil::

  1. Geheel met de hand geschreven zijn;
  2. Voorzien van de datum waarop het opgesteld is;
  3. Ondertekend met pen .

Als iemand anders uw codicil schrijft, of het codicil is getypt, dan is het ongeldig. Wanneer u een handschrift heeft dat lastig te lezen is, dan zou u ook een getypte versie aan het codicil kunnen toevoegen. Er staat expres ‘ook’ omdat het geschreven codicil altijd aanwezig moet zijn. Zorg ook voor een duidelijke vermelding van de maker van het codicil.

Inhoud codicil

Het codicil heeft een beperking wat betreft de inhoud:

Er is vaak onduidelijkheid over welke soort goederen gelegateerd kunnen worden en welke niet (denk hierbij bijvoorbeeld aan een laptop of smartphone). Als u zekerheid wil hebben, dan is het verstandig om toch een testament bij een notaris op te stellen.

Wat kan er niet in een codicil?

Daarnaast kunt u niemand onterven die wettelijk recht heeft op een erfenis zoals uw kinderen. Daarvoor heeft u een testament nodig.

Bewaren van het codicil

Het nadeel van het vastleggen in een codicil is vaak dat het codicil niet (of niet op tijd) gevonden wordt. Vooral voor het regelen van een crematie of begrafenis is het belangrijk dat het codicil snel boven water komt. Breng een naaste op de hoogte van de plek waar uw codicil ligt. Zo voorkomt u onduidelijkheid na het overlijden.

Het notariskantoor is ook een plek waar een codicil bij het laatste testament opgeborgen kan worden. De notaris kan dan een kopie overhandigen. Het testament wordt bij de notaris in een brandwerende kluis bewaard. Daarnaast wordt het geregistreerd bij het Centraal Testamenten Register. Een testament is hierdoor na overlijden altijd snel te vinden, wat niet zo is als u het zelf bewaard. Als iemand kwaad in de zin heeft en het codicil vernietigt voordat het gevonden wordt, dan kan het voorkomen dat het nooit uitgevoerd wordt.

Het kan zijn dat u van gedachten veranderd en het codicil wil herroepen (ongedaan laten maken). Dit is simpel, u kunt het codicil (en de eventuele kopieën) gewoon (laten) vernietigen.

Voorbeeld van een codicil

Meer informatie

Verder praten over een testament of codicil opstellen ? Maak een vrijblijvende afspraak met onze specialist of volg een gratis lezing iedere maandag in Amsterdam en dinsdag online van 13.30 – 14.30 uur!

Delen wordt gewaardeerd……

 

Praktische info

Direct naar
Volg ons op:

Google reviews

Google Beoordelingen

4.9  

Downloads
Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het financiële nieuws. (Nooit spam)

Voornaam

Achternaam

E-mailadres:

Pro Finance | Copyright 2023 ©